fredag 3 april 2009

200 trädgårdstokar i en liten sal

I förrgår var jag med min kära mor på en föreläsning i Helsingborgs stadsbibliotek, i Trädgårdsföreningens regi. Christel Kvant föreläste om radhusträdgårdar. Eftersom min far visade föga intresse för att följa med på detta, gratiserbjudandet till trots, gjorde jag helt enkelt en insats och följde med. Det har ju på senare år visat sig att jag halkat in i den där branschen och därför var föreläsningen av intresse även för mig. Man vet ju aldrig när man kommer sätta igång och rita privatträdgårdar på mer kontinuerlig basis, så en inspirationsföreläsning är ju aldrig fel.
När vi väl hunnit sätta oss bland alla andra trädgårdstokar i Lilla Hörsalen på biblioteket blev det snabbt fullt och endast någon enstaka stol var tom, till exempel den bredvid mig. När de stackars arrangörsdamerna febrilt letade efter kvarvarande platser åt senkomna åhörare fick jag nog i alla fall ropa och peka tre gånger på min tomma kompis till höger om mig innan de begrep att jag nog trots allt menade på att det faktiskt gick att sitta mellan mig och den lilla ettriga damen två steg till höger om mig.
Nåja, till sist kom det en tant och ockuperade utrymmet, lagom tills dess att föreläsaren och bildkanonen i framändan av rummet började bråka med varandra. Arrangörsdamerna tillkallade en tekniker, ni vet en sån där typisk långhårig kille med hästsvans, runda glasögon och T-shirt och som heter Micke eller Kalle - en sån där som det finns precis en av på varje institution som i övrigt enbart består av 27 damer kring 40+. Till min stora stora förvåning hette han inte Micke eller Kalle. Hon hette Eva, en liten vithårig dam kring 60 i marinblå, stickad kofta! (Micke var väl antagligen upptagen med att bära stolar i foajén eller nåt)

Hur det än var med den saken så lyckades de få igång bildkanonen och föreläsningen kom igång, från och till ackompanjerad av att någon precis bakom mig nös och då lät precis som en ånglokspipa... Föreläsningen var givande och jag fick några bra tips som jag kunde lagra på hjärnkontoret för framtida bruk. Några axplock är till exempel att en formstark, grön stomme i trädgården gör att trädgården koms ihåg bättre och ger ett lummigt, välgenomtänkt intryck. En rund form som t.ex. elliptiska gräsmattor ger bra planteringsytor runt om. En sammanhållen färgskala är mycket viktigt i små trädgårdar då det ger ordning och reda åt det generella intrycket. Blommande buskar ger mycket blomning utan att man behöver lägga en massa tid på krångliga perennrabatter. Clematis albina 'Plena' är en kanonbra klematis. Tja... det och lite till. Intressant för den intresserade, som det mesta annat!
Eftersom programmet tog kortare tid än vad Eva och hennes kumpaner räknat med hann vi med både kaffepaus, stå i kön för att köpa boken på kvällens tema (dock var boken slut när vi kom fram) samt blomlotteri (utan vinst) i god tid innan bilens p-tid passerade bästföredatum och vi begav oss hemåt mot föräldrarnas residens i Ramlösa igen.
//Danis, Landskapsarkitekt LAR/MSA

2 kommentarer:

Anna sa...

Oj, det hela låter ju riktigt organiserat! Jag råkade cruisa runt bland böckerna på vårt lokala bibliotek häromdagen samtidigt som denna stads blomsterförening-av-nåt-slag hade en typ av möte. 6 kvinnor runt ett bord. Det blev lite dålig stämning när dom skulle diskutera hur det skulle bli med vinsterna i nåt framtida lotteri. En av kvinnorna nöp snabbt av med "det får vi se" och ville prata om nåt annat. Men ordföranden ville veta. Och då sa kvinnan "ja det blir väl nån fröpåsar eller nåt". Sen spred sig en otroligt obehaglig stämning. Och jag pep iväg snabbt! :)

Björn sa...

Ojojoj... är det dina anteckningar det där? Alldeles för många utropstecken, Danis... alldeles för många...


Besökare idag:
Besökare denna vecka:
Besökare totalt:
[Sedan 090331]