fredag 18 december 2009

Igen? Hur är det ens möjligt?

Sådärja, nu har jag äntligen kommit så pass långt i livet att jag hunnit se Plötsligt Igen. Efter ett avslutande stycke vitmålning på vita ytor som skulle bli jättevitare hemma hos svärisarna och efter att ha repeterat Händels Messias i kyrkan tillsammans med kören och en drös professionella musiker var både jag och damen vid min sida (alltså min fru, inte valfri alt) helt färdiga. Vad passar då bättre än en stunds avkoppling i TV-soffan framför en bärbar dator med uppkoppling mot SVT play?? Självklart missade vi TV-premiären av storfilmen, men Internet rådde bot på detta. Vad gjorde man innan Internet fanns??

Hur som helst kan man väl säga att denna uppföljande dokumentär om dokumentären Plötsligt i Vinslöv var ganska intressant, i alla fall för den som kan kombinera lokalkännedom och det faktum att ha sett förra filmen. Holger som slåss för sin papegoja, Grill-Anders som inte grillar, Mr Bangolf som åker på solsemester samt Bertil Nilsson som skriver för Norra Skåne gör sitt till filmens driv, men hur den kan vara intressant för de som inte kommer från trakten och från början alltså har haft anledning att se första filmen, det känns långsökt... 2:an handlar ju helt enkelt bara om hur 1:an mottagits i Vinslöv och vad huvudrollsinnehavarna har för sig just idag. Inget annat. Filmens upplägg ger mest en känsla av med statister fejkad/inrepeterad dokumentär om något som från början bara var väldigt knepigt, nämligen en ihopklippt dokumentation om några byaoriginal. Och byaoriginalen det handlar om hade man nog i ärlighetens namn nog kunnat hitta lite varstans i landet.
Så varför funkar det? Varför samlas sveriges befolkning framför TV:n pga denna "speldokumentär" som lockar fler tittare än i princip alla andra svenska dokumentärer gör? Varför blev reultatet att Vinslöv inte hamnade på världskartan, men väl på Monopolplanen? Varför reser folk långväga för att sitta på bänken och nysa eller äta Holgers Meny på Perssons Taverna? Handlar det kanske just om originaliteten och den bisarrt briljanta humorn i att dokumentera dessa osannolika byaoriginal? Är inte detta precis så skruvad humor som man närmast skulle kunna förvänta sig av Galenskaparna, med den enda skillnaden att detta inte är (helt och hållet) påhittat? Ska man kanske tro att Vinslöv hade lite tur när de som gjorde första filmen valde just Vinslöv?
Whatever! Jag tyckte att Plötsligt Igen var en sevärd film som dock helt saknar poäng innan man sett Plötsligt i Vinslöv, vilken i sig egentligen saknade poäng redan från början. Efter att ha sett bägge kan jag bara sitta här i soffan och förundras över dokumentärprojektets på något sätt fungerande orimlighet!
Btw, är någon av er därute cool nog att vara medlem på www.dopingkontroll.com?
//D

0 kommentarer:


Besökare idag:
Besökare denna vecka:
Besökare totalt:
[Sedan 090331]