onsdag 19 januari 2011

Jag ornitolog.

Jag tror att ett genuint ornitologintresse aldrig kommer blomma ut hos mig. Jamen ni kan ju tänka er på ett ungefär - kallt, blött, skettidigt, smutsiga kikarlinser och en avbruten blyertspenna som du stal när du gick på mellanstadiet. Men hos Google och Wikipedia finns det en lösning för den bekväme, även här. Att kika efter fåglar blir så mycket lättare via internet. Sök på ett attans fågelnamn och genast ställer de snällt upp sig i långa rader, och det bästa av allt: Man kan högerklicka på fjäderfät och genast få upp en liten contextmeny och därifrån spara ner bilden på sin hårddisk. Jag har inte ens behövt ta upp kameran ur sitt fodral. Inga nedsmutsade objektiv. Inte ens en vattendroppe på linsen eller en repa på displayen.
Det är också väldigt fördelaktigt att söka på valfria kriterier och få upp wiki-resultat - jämfört med folkskrönor bland urinvånarna på Borneo om en skimrande, gudasänd birdie-namnam med eldsflammor som stiger upp från hjässan. Wikipedia tar liksom ner det hela på jorden och vardagifierar allt in i minsta detalj så till den milda grad att ingenting någonsin mer behöver bli en utmaning av någon som helst slag. Så länge man avstår från källkritik och annat besvärande merjobb, alltså.
Alldeles härom nyssens sökte jag upp lite info kring en australiensisk fågel som är stor, vit, papegojlik samt med gula fjädrar på huvudet. Eventuellt heter den kakadua. Vóila.
Så nu har jag slutfört ett fågelskådaruppdrag och har därmed blivit wikiornitolog. Ligger dock än så länge lite lågt med det på mitt CV. //D

1 kommentarer:

soph sa...

Var det en kakadua?

Men det var ju faktiskt riktigt underligt. Kanske det undermedvetna som spökade när jag kallade kookaburran för kakadua, då?

Men den jag såg var ganska mycket större än den på bilden i detta inlägg. Ska leta upp bilden och visa!


Besökare idag:
Besökare denna vecka:
Besökare totalt:
[Sedan 090331]