fredag 30 april 2010

Håna oss bara, gör det.

Av någon anledning tycker tyrénarna om att håna varandra lite till höger och vänster. Ett särskilt populärt sätt är skapa massutskick via mailen när man slutar jobba inom koncernen och då för hela Sverige tala om vilket fantastiskt fikaupplägg man har planerat på det lokala kontoret för att fira sitt avslut. Det kan vara allt från glass med chokladsås till färska wienerbröd eller varför inte värsta frukttårtan eller för den delen nygräddade våfflor med hallonsylt och grädde...
I veckan har denna typ av tack-och-hej-information nått mig både från Malmö och Stockholm. Vem som slutar? Inte en blek. För någon vecka sedan kom budet från Umeå. De vet om att vi bara har selectakaffe på eftermiddagarna i Kristianstad. Det måste vara så. *Suck...* ;)
//D

onsdag 28 april 2010

Vårsoaré anno 2010


Jag minns att förra årets upplaga av vårsoaré i församlingshemmet fanns med i denna bloggs barndom. Nu har det återigen blivit dags och den ena kören efter den andra står ännu en gång för underhållning medan publiken väntar på maten som i år uppenbarligen låter vänta på sig tills barnkörerna är klara med sitt på sig scen.
Personligen har jag blivit utsedd till allsmäktig sodamaster vid mitt bord då jag i min nyckelknippa har tillgång till vad som verkar vara grannskapets enda kapsylöppnare.
//D

tisdag 27 april 2010

Slemmigt men mättande

DSC00933Ungefär så skulle man kunna sammanfatta kvällens scoutträff, dagen till ära bestående av tårtbakartävling. Sockerkaksbotten, grädde, sylt, nonstop, strösocker, oboypulver och marsansås utgjorde basen i de något söta kreationerna som scouterna lyckades knåpa ihop. Bagarna hade även med sig egna ingredienser såsom choklad, kolasås och silverströssel. Som enväldiga domare avgjorde jag och DSC00932Mr. Cronholm tårtbakarslaget genom att ge vinsten till den grupp som faktiskt hade något som inte bara var sött i tårtan. Nämligen äppleskivor. Vit Odensechoklad i samma tårta gav också plus, även om det var sött.

Bara genom att beskåda tårtorna blev man liksom proppmätt och kanske inte jättesugen på mer grädde inom en månads tid. Man ska dock ge scouterna en eloge för deras goda fantasi som frambringade dels en grön tematårta med karamellfärg och äpplen, dels en marsian med sugrör som antenner. :)  :P

DSC00937En händelserik och trevlig födelsedag så långt. Kan även inflika att min fantastiska fru förärade mig ytterligare en stunds firande i eftermiddags med att överräcka ytterligare presenter i form av både photoshopbok och en samling kryddväxter att skapa en kryddträdgård i miniatyr i balkonglådan med. I like. :D

Efter att ha gäspat mig igenom både järnvägsplaner i Helsingborg och tårtkalas är det nog snart läge att inta ryggläge igen…

Signing off.//D

Dagen D är alltså idag.

Presenter på sängen och en leende dotter (nej, har inget med bilden att göra, den är ett montage) startade dagen på ett härligt, om än lite sömnigt manér. Efter morgonen och helgen kan vi nu bocka av bland annat ett par tröjor, presentkort, solglasögon, skinnhandskar, lakrits i olika former samt den konstigaste Super Mario-plyschleksaken jag någonsin sett. Tänk er ett Mario-huvud med handtag, vilket man kan banka rakt in i lite vad som helst, varpå huvudet låter ungefär *boing-boing-boing*. Typ teckad-film-ljudeffekt. Hållen på fel håll ser leksaken ifråga dessutom lätt suspekt ut. Något åt fallos-hållet. Jag tackar min kära svägerska för den underhållande presenten.

//D

lördag 24 april 2010

28

Nästan där. På det 29 året. Idag passade vi på att fira mina 28 fyllda på Åsvägen när mina föräldrar ändå skulle hitta dit för att passa adressens lillkille när dennes föräldrar skulle roa sig på restaurang och konsert. En fantastiskt vårvarm solskenspromenad dit, en lyxig middag komponerad av min fru, trevligt sällskap samt eftermiddagsfika i trädgården gjorde dagen fulländad. Dagens tårta utgjordes av kladdkaka med smågodis. Bästa sorten, påminner starkt om tårtan på min 22-årsdag. Kom på att det var 6 år sedan dess, när vi firade denna dag i ettan på Vallgatan 28. Jisses. Åren går. :PDSC00922 //D

fredag 23 april 2010

Tågtanter


Pågatåg. Frågade precis på artigt manér om det gick bra att slå sig ner. De två tanterna tittade upp med de suraste miner ni tänka tänka er. De stinker pressbyråkorv lång väg. De sitter ytterst, mitt emot varandra med ca 5 cm mellanrum mellan varandras knän. De flyttar sig i en millimeter. Deras 18 väskor och kassar har antagligen egna sittplatsbiljetter. I damernas värld verkar det vara tisdag förmiddag.:-P
Men vad gör väl det? I min värld gnistrar fredagskänslan itakt med tonerna från Super Mario Galaxy i KOSS-lurarna.:-D
Trevlig helg! //D

Spökkollegan

Ibland kan man rysa till över ganska vardagliga händelser. Min rumskamrat på jobbet, låt oss kalla honom Pelle (Han heter egentligen Per-Olof, men det är ju bra att hålla folk anonyma på nätet, så vi väljer därför att istället kalla honom för hans smeknamn), berättade för mig att han skulle lägga in kontaktbilder på våra kollegor i sin HTC Hero. Han kopplade in telefonen via USB och förde över en drös bilder på folk och fä, alla i exakt samma jpg-format. Bilderna for genom sladden och vad det verkade hamnade rätt i telefonens fotoutrymme.

MEN i telefonen fanns inte, låt oss kalla honom Martin, med. Men han låg ju i mappen enligt Utforskaren? Vad har hänt? P provar igen, men utan framgång. Alla kollegor utom Martin finns med. Martin lyser på touchskärmen med sin frånvaro. Är Martin ett spöke?
Undertecknad konsulteras. Jag letar upp bilderna på intranätet, kopierar över dem till Hero och testar lite fram och tillbaka. Nej, ingen Martin. Jag provar att ta bilden på Pelle, lägga över Martin i den och spara om en helt ny bild. Kommer han inte med nu kan vi snart inte utesluta att Martin faktiskt kan vara ett spöke. Nej, inte ens på detta vis dyker han upp i telefonen. Creepy. Den sannolika sanningen börjar så smått uppdagas, men jag provar ändå en sista möjlig utväg.
Det ledde så småningom till en annan sanning än den vi befarade. Martin var inget spöke trots allt. Det visade sig omsider att han egentligen heter Nisse och i själva verket är en shapeshifter. Ty nu följde illbattingen med genom USB-sladden, men inte förrän bilden flyttats över till en annan fil och filnamnet ändrats till nisse.jpg. Han hade dock hunnit byta skepnad och såg väl inne i telefonen ut exakt som en helt annan kollega. Hal som en oljad ål, men vi lyckades allt fånga honom. Värsta Ghostbusters. //D

onsdag 21 april 2010

Typografi

"Typografi, bild och grafisk design ger grunderna i den klassiska typografin på ett visuellt sätt. Samspelet mellan form och innehåll skapas av de grundkomponenter som ingår i grafisk design, till exempel rytm, balans och system för layout. Det är kunskaper som är relevanta oavsett vilken teknik eller vilket datorprogram man arbetar med.

Enkla checklistor ger vägledning om arbetsgång och om vad som är viktigt att komma ihåg på vägen fram till färdig trycksak. Exemplen är tydliga och ansluter till design av böcker, tidningar, annonser, broschyrer, grafiska profilprogram, utställningar med mera. I denna upplaga har ett nytt avsnitt, Bildanalys, tillkommit. Boken är framtagen för medieprogammet men lämpar sig också för andra utbildningar som förbereder lever till högre grafisk utbildning. För alla som på sitt företag arbetar med trycksaker och information är detta en modern och inspirerande uppslagsbok med värdefull kunskap som till exempel underlättar kommunikation med tryckeriet."
(beskrivning fr. Adlibris)


Högt upp på litteraturlistan till kursen Grafisk Design på Högskolan Kristianstad finner man denna bok, vilken verkar vara vettig för den som intresserar sig för just grafisk design. Själv vet jag inte med säkerhet då jag inte hittat den i någon bokhandel för snabbskumning. Hamnar dock på önskelistan.

Grafisk Kokbok 3.0 kan man provläsa några sidor ur på adlibris.se. Även denna ramlar in på listan då den verkar överskådlig, informativ, besvarande och dessutom trevlig att titta i. Kort och gott.

//D

Fler spel att se fram emot

Det börjar bildas en rätt diger lista på Wiispel som kvalar in på önskelistan. I alla fall sett till hur tid mycket pengar som finns tillgängligt på spelkontot. Dvs inte mycket alls, om ens det. Hur som helst skulle jag vilja peta in två spel, med releasedatum av den mer luddiga typen, i spelhyllan någon gång framöver. Både Sadness och Pikmin 3 är titlar som ska släppas under 2010. I vanlig Nintendoordning betyder det dock sannolikt julhandeln 2012. Ungefär.
//D

Boktips inför 27/4

Jag brukar inte så ofta önska mig böcker, och knappt så den här gången heller. Dock har jag som bekant ett av mina största intressen i Photoshop och jag har ett tag letat runt efter en tutorialbok inom området specialeffekter i Photoshop. Nu har jag hittat en jag tycker verkar vettig och som jag därför lägger till i önskelistan. HÄR hittar ni info om Photoshop CS4 - Down & dirty tricks. Författare är Scott Kelby.


En annan intressant bok, på ämnet karaktärsdesign i Photoshop, hittar ni närmre detaljer om HÄR. Digital character painting using Photoshop CS3 är egentligen en helt annan typ av bok så det går alltså bra att köpa bägge. ;)

Givetvis har vi även DENNA bok av Scott Kelby, Photoshop CS4 för digitalfotografer. Bara bra grejer.

//D


Jag är med och tävlar om coola retrokylskåpsmagneter hos

Anna - 100 kg bara muskler





måndag 19 april 2010

Utdelning


Under kvällens middag ställde sig plötsligt en av mina kollegor (tillika min hotellrumskamrat som i ögonblicket ligger och snarkar i sin säng ett par meter bort) upp och begärde ordet. Det var nämligen så att ett par presenter skulle delas ut, till två nyblivna pappor. Jag och min kollega Anders, som fick sin lilla Felicia för två månader sedan, fick emotta ett varsitt paket och gratulationer. Paketen visade sig innehålla födelsedagståg (såklart) i trä, med siffer- och ljushållare att nyttjas på våra små flickors födelsedagar. En fin present jag och Tuva får tacka så mycket för.
Kanske en något mer seriös present än den 40årspresent jag var med och inhandlade på Clas Ohlson för någon månad sen... (Själv var jag mer inne på att gå till Gamestop och spendera de 400 kronorna då 40-åringen ifråga precis fått ett Wii, men det förslaget gick inte riktigt hem. Suck...)
//D

Restaurangmiddag


Fullt godkänt igen, bortsett från att förrätten i form av sparrispannacotta inte riktigt föll mig i smaken. Oxfilé (?) med rostad kulpotatis och rödvinssås passade desto bättre.
//D

Fortfarande i konferenssalen


Trots mutan med en pilsner till diskussionerna börjar tidsöverdraget, som direkt går ut över min spa-tid, nu bli lite väl långdraget. Middag klockan 19, om en dryg timme, och iaf en dryg halvtimmes snack kvar. Spastället stänger kl. 20. Inte mycket badtid kvar med den ekvationen...
//D

Växelfabriken


Tja, vad ska man säga? Jag har aldrig varit på en växelfabrik förr och kommer sannolikt inte återvända i första taget. Liksom inget ställe man bara hamnar på. Nu avdelningsmöte på Ystad Spa & Konferens. Hoppas på bubbelbad och dylikt ikväll. Vi får se...

Hotell igen

Alldeles strax på väg mot Ystad för att besöka en Växeltillverkare samt delta i gruppdiskussioner om arbetet på vår avdelning. Och givetvis hotellövernattning. Återkommer med en recension av det spännande besöket på fabriken... :P :S
//D

fredag 16 april 2010

Fredagsskratt

Har man mindre charmiga arbetsuppgifter får man försöak ordna lite fredagskänsla på annat sätt. Ett enkelt sätt är att samla sina närmsta och trevligaste kollegor och skratta åt Youtubeklipp. Morgonens garv:

Walk-in fridge...


Uppföljaren...


Samt en flygande klassiker...

Vad vore livet utan Youtube och lättsamma kollegor?? //D

onsdag 14 april 2010

Malaco Dark Salmiak

dark salmiakSenast jag fick min andranamnsdag firad, 1:a augusti 2009, blev jag firad av min söta fru. Hon hade då införskaffat en påse godis från Helsingörsfärjan. Som många av er vet är jag en saltlakritskonsument av rang och godiset jag fick denna dag var något av det bästa jag smakat. Malaco Dark Salmiak – svarta, spelkulestora saltlakritskulor med hård yta och mjuk kärna. Fantastiskt goda. Problemet som uppstod efter att påsen var slut var att sorten inte fanns annat än i Taxfreebutiker, till exempel på färjan eller på flygplatser. Jag har läst mig till att det numera även finns som lösgodis i väl valda butiker. (T.ex. på denna nätbutik, dock till hutlöst hg-pris och sanslösa fraktavgifter.) Nu till efterlysningen:

Den av er som någon gång framöver ska ta färjan eller flyget någonstans och får möjlighet att komma över en påse Malaco Dark Salmiak, vänligen inhandla en påse även till mig. Skulle högeligen uppskattas.

//D

Krockkudden har utvecklats


Rakt in i ett av husen vid Stora Torg i Kristianstad har en bil brakat i full karriär, och husets airbag löste ut. Sen har någon satt dit en skylt med texten "La Grande Bebe" och kallar det konst. Snälla nån...
//D

8-bit attack

Detta måste jag givetvis dela med mig av. Från BSC kom följande filmtips, riktat till alla som någon gång spelat elektroniska spel på 80-talet. Obetalbart och underbart, möjligen något lite nördigt.


//D

Utmaningar är bra...

...och ibland lite för bra för allmäntillståndet. Som plötsligt inslängd CAD-samordnare för ett projekt av högre magnitud än något jag någonsin tidigare pysslat med får jag lättare härdsmälta i mjukvaran emellanåt. Också går allt i 190, givetvis. Och bråttom är det. DOH!

Learning by doing, sa någon en gång. Vi får väl tro på det. //D

tisdag 13 april 2010

Release 23/4

Vi väntar med spänning på Capcoms kommande stortitel till Wii. Med löften om att uppdrag går att hämta online blir spelet inte mindre lockande. Ett av få spel som faktiskt utnyttjar Wii:ns nätuppkoppling på ett ändamålsenligt sätt.





//D

Vårtecken

I helgen som gick gav vi oss iväg på en liten semesterliknande tripp till härliga Bjäre och Torekov. Förutom vårvindar, havsbrus, Halmstad och Biltema hittade vi även detta vårtecken, vilket givetvis dokumenterades med mobilkameran. Längs med Skotgränd i Torekovs utkanter stod dessa tidiga vitsippor och solade sig i vägkanten. Tidigast hittills?
//D

måndag 12 april 2010

Nya kvällsvanor


På mer eller mindre oundviklig basis har jag skaffat mig en ny kvällshobby. När jag var arbetslös gick jag en hel del rundor på slingor runt om i staden på dagtid. Numera jobbar jag dagtid och får ägna mig åt denna hobby på kvällstid. Ca klockan 20 börjar det med otröstligt skrik, sannolikt pga något slags magknip. För att råda bot på detta behöver barnvagnen med lämplig inneboende rastas en ordentlig, gärna ganska skumpig runda. Ömsom knöligt, ömsom plant underlag är att föredra.
Nackdel: TV-, film- och internettid blir lidande, blir inte mycket av detta.
Fördel: TV-, film- och internettid blir lidande, blir inte mycket av detta.
//D

fredag 9 april 2010

Lysande utsikter

Den elfte juni bär det av.




//D

Oh my, oh my...

Här är man borta från jobbet några dagar och vad händer då? Jo, varenda upptänklig katt har dansat kring både i fikarummet och på mitt skrivbord när husse varit borta. Till att börja med hade min orkidé rasat ihop till en torr gammal organiskt-rest. Trodde jag. Självklart var det bara mina närmre kollegor som genomfört ett practical joke och satt dit ett gammalt uttorkat blomkadaver istället för min ståtliga 3-stänglade orkidé jag fick när jag började här... Självfallet gick jag på det hela, trots att den uppenbara torkan slagit till med större kraft än vad som borde vara möjligt. So far so good, måste säga att jag uppskattar precis den typen av kollegor jag får dras med här, men nu måste jag ju komma på något intellektuellt sätt att ge igen på.

Vad värre är: De har bytt ut den gamla, goda, manuella kaffemaskinen i tredje våningens lunchfaciliteter mot en attans Selectamackapär, och genast är vi nere på den låtsaskaffenivå som detta kontor hittills varit befriat från. DOOOH!
//D

lördag 3 april 2010

Ondskans näste


På en alldeles utomordentligt solig och trevlig vårpromenad med barnvagn i högsta hugg gick jag förbi detta till synes oskyldiga bygge på Gulastorpsvägen. Till en början såg det ut som vilket hönshus som helst, men när jag uppfattade arten som residerar här var de tänkta glåporden och önskade brandbomben inte långt borta. Här har vi ett hushåll som verkar ODLA nedskitande, på balkongen bobyggande, oljudande fjäderfän. Här ser ni ett förråd av duvor. Kanske är det inte precis dessa som skitar ner just min balkong, men mannen som äger detta Usch-Usch hjälper banne mig inte till att minimera mina och stadens fågelproblem. Skäms!
//D

torsdag 1 april 2010

Hirveä. Hræðilegur. Forfærdelig. Jättedålig.

notthatintoyouSe den inte, om du inte gillar filmer som obönhörligen målar upp historier om en massa förhållanden som påminner om gamla tiders ringdans där herrarna står ytterst i en ring och damerna innanför i en ring som går åt motsatt håll och där man ramlar rundor och byter partner ett steg åt höger och sen ett steg till och sen två tillbaka för att sedan snava på sin egen lilltå och slå sig halvt fördärvad och få både brutna kroppsdelar och huvudvärk. Jättedålig.

//D


Besökare idag:
Besökare denna vecka:
Besökare totalt:
[Sedan 090331]